De Bank of Japan liet woensdag weten de omvang van zijn monetaire stimuleringsprogramma met 10 biljoen yen te vergroten tot 80 biljoen yen (zo’n 778 miljard euro). Het geld wordt gebruikt voor het opkopen van staatsleningen en obligaties. Verder handhaafde de centrale bank het belangrijkste rentetarief op een bandbreedte van 0 tot 0,1 procent. De rente in Japan staat als sinds eind 2008 op dit lage niveau.
Aan het overnamefront heeft Heineken dinsdag een aanzienlijke stap gezet richting de overname van het drankenconcern Asia Pacific Breweries (APB). De bierbrouwer heeft met de grootaandeelhouders in Fraser & Neave (F&N), het moederbedrijf van APB, afgesproken dat zij op de aandeelhoudersvergadering voor de overname door Heineken zullen stemmen. In ruil daarvoor belooft de bierbrouwer geen bod uit te brengen op de aandelen F&N.
Qurius
Qurius maakte woensdag bekend geen alternatief bod op de onderneming te hebben ontvangen. De IT-dienstverlener zal zich nu richten op het bod dat Prodware in juli uitbracht. Als de aandeelhouders van Qurius daarmee instemmen, verdwijnt het bedrijf van de Amsterdamse beurs.
De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag omhoog. In Tokio eindigde de Nikkei 1,2 procent hoger op 9232,21 punten. Dat is het hoogste niveau in 4 maanden tijd. De aankondiging van de Japanse centrale bank om het stimuleringsprogramma uit te breiden, zorgde voor optimisme onder beleggers.
VS
Op Wall Street kwamen de beurzen dinsdag nauwelijks van hun plaats. Na de sterke stijgingen van de afgelopen weken namen beleggers wat gas terug. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 13.564,64 punten. De S&P 500-index verloor 0,1 procent en eindigde op 1459,32 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot vlak op 3177,80 punten.
Beleggers op de Europese beurzen deden het eerder op de dag ook rustig aan. Na de recente opmars werden wat winsten genomen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent lager op 335,47 punten. De MidKap-index daalde 0,8 procent tot 524,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten tussen de 0,4 en 1,1 procent lager.
De euro was woensdag voorbeurs 1,3073 dollar waard, tegen 1,3055 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 95,90 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 112,58 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl